Bluesmuziek op Raadpop met “THE DOGS”

tHE dOGS aTOMIC bLUES is een rock & roll groep met een knipoog naar de roots. Hun opzwepende sound komt vanuit de onderbuik. Een mix van soul en blues maken deze band tot een van de meest extreme in hun genre.

Bad Dog J (Jan Willem Wellinghoff) de gitarist van de Belgische aTOMIC bLUES formatie The Dogs, heeft door de muziek al heel veel van de wereld gezien. Ondanks dat zijn ouders graag zagen dat hij economie ging studeren, deed hij muziek en podiumkunsten in Oldham (Engeland).

Na omzwervingen in New Orleans en Denver waar hij natuurlijk heel veel blues speelde, kwam hij terug in België. Werkte hij eerst bij de Free Record Shop, maar startte toch met een eigen bedrijf in industriële verhuizingen, ook doordat hij inmiddels getrouwd was en kinderen had gekregen, had het gezin ook de aandacht nodig. Toch liet de muziek hem niet los en hij speelde in verschillende bands. Wist zijn niveau door veel te spelen en te leren omhoog te krijgen en hij vertrok in 2011 voor ongeveer anderhalf jaar naar China.

 

Daar heeft hij in verschillende steden gespeeld en op podia gestaan van clubs, hotels, resorts enzovoort. Doordat hij op een gegeven moment wat krap bij kas zat, verkocht hij daar zijn Gibson, kocht van dat geld een elektrische kindergitaar en ondanks alle opmerkingen van andere muzikanten, wist hij tot hun verbazing en die van het publiek, daar een nagenoeg perfect geluid uit te halen. Aan het eind van de show werd hij gevraagd om bij een tafel te komen waar hij werd opgewacht door een chique gezelschap van Chinese mensen. Een van de aanwezige heren complimenteerde hem met het optreden en vroeg hem of hij voor de volgende avond al plannen had, waarop Jan Willem antwoordde dat dit niet het geval was. De man reageerde dat hij Jan Willem de volgende dag liet ophalen om bij hem thuis wat te eten.

Inderdaad werd hij de volgende avond door een limousine opgehaald en na een uur rijden, arriveerde hij bij het huis van de man. Eenmaal binnen bleek het te gaan om de minister van cultuur in China en hij kreeg door de dochters van de minister een Fender Telecaster aangeboden namens het Chinese volk. De minister zei erbij dat iemand die met een kinderinstrument zo’n fantastische show neer kan zetten en de zaal ermee plat speelt een goed ambassadeur van de muziek is. Jan Willem keert  nog regelmatig terug naar China, mooie tijden gehad, veel nieuwe (muziek) vrienden leren kennen, dat laat je niet zo maar los.

 

In 2014 leerde hij Dries van Der Werf kennen, de klik met Dries en wat later ook met Bart Spits was en is nog steeds zo goed dat de heren al snel een muzikaal trio vormen: The Dogs.

Met The Dogs spelen ze op diverse podia in België en ook in Nederland tot halverwege 2015. Hun spel en show is dusdanig dat ze vaak het publiek opzwepen naar uitzinnige feestvreugde, maar ook mensen tot tranen toe kunnen bewegen. Dit zit vooral in de teksten die ze schrijven, deze ziet Jan Willem als een soort emotioneel dagboek van een periode. Toen zij in Parijs speelden twee dagen na de aanslagen daar, stond het publiek te huilen voor het podium.

Het specifieke aan een optreden van The Dogs is dat het een soort crossover is van Free en Drive by Truckers. Een soort powertrio in optima forma en dan op een niveau wat doet denken aan Motörhead.

Het gaat dus hard!

In 2015 zijn ze songs op gaan nemen die bij elk nummer voorzien worden van een videoclip, deze worden uitgebracht op YouTube en zorgen op deze manier weer voor een goede verspreiding van de naam van de band en vooral van hun muziek. Eind februari verschijnt de volgende clip bij het nummer “Shot gun Blues /bAD moon risin” deze zal gemaakt worden in een kelder met gebruik van een lamp en een bank, meer is er niet nodig. Imiddels heeft de nieuwe video al meer dan 11.000 views op youtube. Een dure studio met cast en decor is aan heb niet besteed. Natuurlijk zal in die clip en uiteraard ook in de muziek, Steven Troch te zien en horen zijn op mondharp. Houd dus de website van The Dogs in de gaten of volg ze via YouTube.

httpss://www.youtube.com/watch?v=OJ651ii8UVk