RaadProms | Harmonieën Nederweert staan samen sterk

De warme banden die er leven tussen de muziekverenigingen van Ospel, Eind, Nederweert en Leveroy heeft er toe geleid dat er de komende weken een unieke reeks samenwerkingsconcerten plaats gaat vinden met 3 van deze 4 verenigingen. Zo zal op 24 juni het kermisconcert van Ospel plaatsvinden waarbij de drumbands van Melodie der Peel Ospel en harmonie Sint Joseph Nederweert een gezamenlijk optreden zullen geven. Een week later, op zaterdag 30 juni, geven de orkesten van Pro Musica en Sint Joseph een gezamenlijk optreden met diverse solisten in Openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert-Eind. Als daverend slotstuk zullen de 3 muziekverenigingen op donderdagavond 5 juli samen het podium bestijgen van Raadpop, dat voor deze donderdagavond voor het derde jaar op rij wordt omgetoverd tot RaadProms.

Een complete show
Het beloofd een grandioos Proms spektakel te worden waarbij weer geput wordt uit alle talent op muzikaal en cultureel gebied dat het Nederweert rijk is. Zo zullen diverse Nederweerter zangers en zangeressen samen met het orkest optreden en is er voor dit jaar een samenwerking aangegaan met Dansrijck. Jos Willekens, voorzitter van Sint Joseph Nederweert, vertelt, “We willen het publiek blijven verrassen, dus zoeken we ieder jaar naar nieuwe elementen, met Dansrijck hebben we een partner gevonden die op een creatieve manier bijdraagt aan een complete show.”   

Breed spectrum aan muziekstijlen
Het unieke karakter van deze editie schuilt hem ook met name in de samenwerking tussen de harmonieën. “Alleen al het aantal van 90 muzikanten in één orkest brengt een geweldige volle sound. We hebben de afgelopen weken voor de eerste keer echt samen gerepeteerd en iedereen was laaiend enthousiast hoe beide orkesten op elkaar aansluiten qua klank”, geeft Erwin Wijnen, voorzitter van Pro Musica, aan. “Daarnaast is het mooi om te zien hoe iedere muzikant enthousiast raakt van de samenwerking. Het is even wennen, maar spelen in een groter muziekverband brengt iets extra’s”.

Jos vult aan, “Het is voor mij belangrijk om de Nederweerter bevolking te kunnen laten horen hoe een breed spectrum aan muziekstijlen uitgevoerd kan worden door een harmonieorkest. Dit loopt van licht klassiek via herkenbare popmuziek naar stevige rock. De combinatie met Nederweerter zangtalent is hierbij van essentieel belang. Hierbij komt de Nederweerter muziek- en popcultuur volledig tot zijn recht.”

Unieke samenwerking
Ook de drumbands van Ospel en Nederweert zullen gezamenlijk een spetterend optreden geven. Carla Dieteren, voorzitter van Melodie der Peel: “De samenwerking is uniek en veelbelovend. De twee drumbands vullen elkaar goed aan en er komt veel muzikale energie vrij als ze samenspelen. Dit moeten we vasthouden voor de toekomst”.    

We zijn de stichting Raadpop veel dank verschuldigd. Zij maken het mogelijk dat we gebruik kunnen maken van de faciliteiten op de donderdagavond voordat hun eigen festival van start gaat op de vrijdag. Ook deze samenwerking loopt op rolletjes. Als we samen de schouders er onder zetten maken we er 3 topdagen van met muziek voor ieder wat wils.

RaadProms vindt plaats op donderdag 5 juli om 20:00 uur op het Raadhuisplein in Nederweert en is gratis toegankelijk. Na afloop zal Disco Haro de muzikale afterparty verzorgen. Het kermisconcert in Ospel vindt plaats op zondag 24 juni om 11:00 uur bij het podium van Het Peeljuweel. Het Zomerconcert in Nederweert-Eind is op zaterdag 30 juni om 19:30 uur in Openluchtmuseum Eynderhoof.